Interview met gezinscoach Edith Moolenaar, tweedejaars student bij de I AM Academy. Tekst: Mylène de la Haye

Als vijftienjarige puber las Edith Moolenaar al boeken van Wayne Dyer. Vanwege spirituele omzwervingen verloor ze hem daarna een beetje uit het oog totdat Marjolijn Loderichs zijn naam noemde tijdens één van haar trainingen op de I AM Academie. “Wat grappig,” dacht Edith. “Om na alles wat ik had gedaan na dertig jaar terug te komen bij dezelfde bron als waar ik begon.” 

Toe maar, op vijftienjarige leeftijd al Wayne Dyer lezen? Je was er vroeg bij!

“Nu ik zelf een puberzoon van 17 heb denk ik inderdaad: wat bezielde me nou om op mijn vijftiende naar de dorpsbibliotheek te gaan waar drie boeken van Wayne Dyer stonden, Het heft in eigen handen, Eerst geloven dan zien en Niet morgen, maar nu en om die vervolgens mee te nemen en te gaan lezen.”

Precies mijn vraag. Wat bezielde je? 

“Ik heb geen idee. Ik weet wel dat ik een innerlijke motivatie had om het te doen, het sterke besef dat dingen anders in elkaar zaten dan dat ik tot dan toe had gezien. Ik woonde in Santpoort, een klein dorpje naast Haarlem, waar niemand bezig was met spiritualiteit. Bij het lezen van Wayne Dyer dacht ik voor het eerst: oké, er bestáán dus mensen die ook denken zoals ik. Het klopt wat ik voel. Het is wáár. Het was een bevestiging die me de rest van mijn leven op het spirituele pad heeft gehouden. Ik ben sociale studies gaan doen, maar naast mijn pedagogiek studie en opleiding als gezinscoach bleef ik me spiritueel ontwikkelden door middel van allerlei cursussen ernaast. Het psychologische en spirituele heeft voor mij dus altijd naast elkaar gelopen.”

Edith Molenaar: “Wayne Dyer is mijn spirituele fundament.”

En Wayne Dyer? Bleef hij in beeld?

“Wayne Dyer is mijn spirituele fundament. Maar na die drie boeken ben ik andere dingen gaan onderzoeken en heb ik nooit meer iets van hem gelezen. Ik ben Wayne Dyer en zijn lessen natuurlijk nooit vergeten maar hij was wel wat op de achtergrond geraakt na dertig jaar. En ineens noemde Marjolijn zijn naam tijdens de training. Het was alsof ik over een oude bekende hoorde. Zo grappig! Na al die omzwervingen kwam ik min of meer weer bij hem uit.”

Wayne Dyers ideeën sluiten  – net als I AM – aan bij de New Thought Movement toch? Hij zegt onder andere: Verander de manier waarop je naar dingen kijkt en de dingen waarnaar je kijkt zullen veranderen. Dat is toch één op één I AM?

“Klopt. En voor mij was het cirkeltje toen wel rond. Om na alles wat ik had gedaan terug te komen bij degene waar ik mee ben begonnen.”

Een leer die zelfs voor een 15-jarige is te begrijpen en toe te passen? 

“Nou, eigenlijk wel. De I AM methode is zo simpel, eenvoudig en doeltreffend. Je hóeft niet meer tien uur per dag te mediteren om je gedachten tot rust te brengen. Het werkt zó zuiver en snel en dat vind ik echt heel prachtig. Ik moet die boeken van Wayne Dyer ook weer eens gaan lezen, deze keer met mijn I AM ervaringen in mijn achterhoofd. Vanmorgen herinnerde ik me een quote van Wayne Dyer: As I unclutter my life, I free myself to answer the callings of my soul. Ook zo mooi. En ook heel erg I AM.”

Het is 30 jaar geleden dat je zijn boeken hebt gelezen maar herinner je je nog hun belangrijkste lessen? 

“Jazeker. Die boeken gaven mij toen al het gevoel dat het leven maakbaar was. Dat ik zelf grip had op mijn leven. Dat ik mijn leven kon sturen door te visualiseren wat ik graag wilde en dat ik daar vorm aan kon geven. En dat ik zelf leiderschap had over mijn eigen leven.”

Mylène de la Haye: “Is Marjolijn Loderichs de vrouwelijke Wayne Dyer?”

En vervolgens begon je aan een spirituele triatlon van drie decennia om erachter te komen dat je eigenlijk al op de goede weg zat en dat je nu min of meer terug bent op diezelfde weg via de lessen van Marjolijn? Is zij de vrouwelijke Wayne Dyer?

“Ha, ha, grappige gedachte. Ik weet alleen dat ik na Wayne Dyer honderden boeken over spiritualiteit, zingeving en zelfontwikkeling heb gelezen. Allemaal omdat ik drie simpele dingen wilde leren: Hoe breng ik mijn gedachten tot rust? Hoe kan ik zachter en milder zijn naar mezelf en echte zelfliefde ervaren? En: hoe kan ik oude overtuigingen en denkpatronen loslaten? Ik denk dat mensen die op zoek zijn naar betekenis, zingeving of meer geluk al blij zijn met één van die dingen. Mijn ervaring met I AM is dat je op een zeer eenvoudige manier een lijntje kunt krijgen met je Hogere Zelf waardoor je gedachten rustig worden, vervolgens krijg je vanzelf liefde voor jezelf en laat je oude denkpatronen los. En dat vind ik echt het meest waardevolle van deze training. En zeker omdat ik mijn eerste lessen heb gekregen van een meester in al deze dingen, Wayne Dyer, voelen de trainingen van Marjolijn en de gesprekken met zielsverwanten die dezelfde training volgen als een heel warm thuiskomen. I AM is gewoon heel compleet en makkelijk toe te passen.”

Hoe ben je eigenlijk bij Marjolijn en de I AM Academie terecht gekomen? 

“Een vriendin attendeerde me erop. Ik ging die website bekijken en het leek allemaal heel ingewikkeld. Zoveel woorden om uit te leggen wat het allemaal was. En ik hou niet van woorden, ik hou van dingen zien, voelen, beleven. Ik hou van eenvoud. ‘Dat past niet bij mij,’ zei ik tegen mijn vriendin. Maar ze zei: ‘Probeer het eens. Je ego vertelt je dat er te veel woorden zijn. Het is helemaal niet ingewikkeld, het past wél bij jou.’”

Geen last meer van al die woorden op de site? 

“Nee, die woorden zijn nodig om uit te leggen hoe het nu eigenlijk werkt. Maar de ervaringen die je krijgt als je ’t eenmaal gaat proberen zijn een donderslag bij heldere hemel. Zo ervaar ik het. Zo krachtig. Zodra je zo’n I AM sessie doet, in de groep of alleen thuis, binnen no time ben je daar waar de Heelheid is. Ik ken geen effectievere methode. Ik heb nooit gedacht dat ik gek ben – ook al had ik vroeger niemand om mijn spirituele ervaringen mee te delen – en ik heb er altijd wel op vertrouwd dat het wáár was wat ik voelde. Maar nu ik het kan delen met zoveel gelijkgezinden is het fijn om bevestigd te krijgen dat het wáár is wat de I AM zegt. En wat Wayne Dyer zegt. Dat je je eigen leven kunt creëren en dat je zelf toegang hebt tot de Heelheid.”

De Heelheid is God? 

“God, Pietje Puk, geef het maar een naam. Het is waar we allemaal deel van uitmaken, dat is het enige wat belangrijk is.”