Ik zie mezelf nog zo staan, in de kantine van de Academie voor Psychotherapie in Amsterdam. “Als er bij mij nog wat naar boven komt, zou ik heel verbaasd zijn”, blufte ik mezelf door de kennismaking met mijn mede-studenten heen op de eerste dag van de Practioner opleiding NLP (Neuro Linguistisch Programmeren). Hoe onwetend ik was, zie ik achteraf. Want ik stapte mijn ontwikkelingstraject in – wat er ogenschijnlijk heel ‘onschuldig’ uitzag – om erachter te komen dat ik in een soort achtbaan terecht gekomen was die ik wel moest uitrijden aangezien het karretje onderweg nergens stopte. En zo ging ik ‘aaaaaaah’ over de toppen en ‘neeeeee’ weer naar beneden.

De tekst gaat hieronder verder

NLP beschrijft denkprocessen en patronen, laat je zien hoe het denken functioneert. En wat heel belangrijk is in NLP: het traint de zogenaamde ‘metapositie’. Een positie die je kunt leren innemen, waardoor je naar jezelf kan kijken. Maar ook naar de ander. En naar de interactie tussen jezelf en de ander. Allemaal perspectieven die je kunnen helpen om jouw communicatie te verbeteren, of dit nou met jezelf is of met anderen. En zo leerde ik mezelf op mijn 31ste gaandeweg steeds beter kennen, en dat was niet altijd even positief of leuk.

NLPAchteraf gezien kan ik zien dat ik toen beslissingen heb genomen die niet helpend of liefdevol waren. Waarschijnlijk omdat ik mezelf zo lang in een bepaald keurslijf had gedrukt, dat – toen deze eenmaal een beetje losser kwam te zitten – al die onderdrukte energie er als een ongeleid projectiel uit kwam. En dat heeft in de eerste instantie meer kwaads dan goeds gebracht.

Mijn eerste jaren op het pad van ontwikkeling gingen dus gepaard met nogal wat hobbels en kuilen in de weg die ik later weer allemaal heb moeten vereffenen en dichtgooien. Ik zou zelf dan ook de deelnemers aan mijn jaartrainingen nooit aanmoedigen ingrijpende levensbeslissingen te nemen in de eerste periode. Soms kan het gewoon zo zijn dat je even door elkaar geschud wordt omdat je nieuwe dingen leert. Misschien een beetje te vergelijken met de ‘oei ik groei’ momenten van een baby waarin het bewustzijn van de baby ‘sprongetjes’ maakt die zijn weerslag heeft op het gedrag en de emotionele toestand van het kindje.

Wacht even totdat het stof weer neergedaald is en je weer helder kunt zien, wat geen enkel probleem is als je niet mishandeld wordt of andere directe redenen hebt om ingrijpende beslissingen te nemen. Sta jezelf eerst even toe om door jouw proces heen te gaan. Laat alles wat er boven komt en wat kan worden losgelaten zijn eigen weg vinden. Op een gegeven moment keert vanzelf de rust terug en kan je vanuit die rust nogmaals bekijken welke stappen je al dan niet wilt zetten.

Gelukkig kan ik mijn deelnemers leren hoe ze hun ontwikkelingsproces kunnen doorlopen vanuit contact met hun I AM waardoor er voorkomen wordt dat er overhaaste stappen worden gezet. Iets waar ik me helaas nog niet bewust van was, toen ik destijds begon met mijn ontwikkeling. Wanneer je jezelf kunt focussen op dit deel van jouw bewustzijn ben je in contact met dat deel van jezelf dat zich kenmerkt door harmonie. Zo kun je vanuit die harmonie jezelf door een ogenschijnlijk complex en soms wellicht confronterend ontwikkelingsproces heen loodsen. Dan maakt het eigenlijk niet meer zoveel uit wát je tegenkomt in jezelf. Je ziet het, je ruimt het op vanuit de harmonie die je al bént, NU al.

Misschien vind je het leuk om ochtendmeditaties te krijgen die ik gemaakt heb. Een soort mini meditatiecursus, zodat jij ook kan ervaren dat er een niveau in je zit dat zich kenmerkt door harmonie, NU al.