Vanuit mijn wens om te leren hoe het onderbewustzijn functioneert, hoe je er mee communiceert en hoe je jezelf beter en beter en beter kunt voelen, kwam ik terecht bij Ericksoniaanse Hypnose. In deze methode wordt het bewuste deel even ‘uitgeschakeld’ zodat er gecommuniceerd kan worden met de onderbewuste lagen.

De tekst gaat hieronder verder

Ik vond dit een boeiend fenomeen. Dus toen ‘de first lady of NLP’, Anné Linden, naar België kwam, heb ik de kans haar te ontmoeten met beide handen aangegrepen. Anné Linden is de oprichtster van het New York Training Institute for NLP en heeft de Ericksoniaanse hypnose van de grondlegger zélf – Milton Erickson – aangeleerd gekregen.

Het was een prachtige ervaring waarin ik geleerd heb hoe je via vingersignalen met het onderbewuste kan communiceren. Om dit überhaupt te kunnen moet je A. weten dát je iemand in trance kunt brengen en B. hóe je iemand in trance kunt brengen.

De tekst gaat hieronder verder

De vingersignalen

Hoe werkt het? Van tevoren spreek je af wat een signaal voor ‘ja’ en een signaal voor ‘nee’ is. Dit kun je het makkelijkst met je handen doen. Je kiest een hand, die je voor ‘ja’ gaat gebruiken. Vervolgens kies je van die hand een vinger waarmee je ‘ja’ aan wilt duiden. Die vinger beweeg je heen en weer. En terwijl je dat doet, zeg je tegen jouw onderbewustzijn: “elke keer als er om een ‘ja’ gevraagd wordt, beweeg dan deze vinger heen en weer in een eerlijke onderbewuste beweging”. Dit herhaal je een paar keer. Hetzelfde doe je met de andere hand, waarvan je een vinger gebruikt om ‘nee’ aan te geven.

Als we dit een paar keer herhaald hebben, zijn de ‘vingersignalen’ geïnstalleerd. Vervolgens ga ik op een rustige manier, met een diepere toon, tegen je praten en je bewust maken van de omgeving en de geluiden die je hoort. Je borst gaat omhoog als je inademt en daalt als je uitademt. Bepaalde suggesties helpen jou aangenaam en diep te ontspannen zodat je precies in de juiste toestand komt die nodig is voor het werk dat er gedaan gaat worden.  Automatisch dwalen je gedachten af en ontstaat er een ruimte waarin het onderbewustzijn het over kan nemen.

Niet onder hypnose te brengen?

Dit is echt iets wat je moet ervaren! Vaak zijn mensen die niet in hypnose geloven, of zeggen dat het niet lukt om ze onder hypnose te brengen, degenen die het hardste gaan. Ik heb wel eens meegemaakt dat iemand zei: “Ik ben echt niet onder hypnose te brengen”, om vervolgens binnen no time al snurkend achterover op de bank te liggen, zwaaiend met zijn armen van boven naar beneden. Ik heb het moeten filmen om het hem te laten geloven. Want hij heeft er zelf helemaal niets van mee gekregen.

Nieuwe patronen opbouwen

Het wonderlijke aan Ericksoniaanse hypnose is dat, als je weet wat je doet, je in staat bent om wezenlijke veranderingen met iemand aan te brengen. Door het onderbewustzijn nieuwe suggesties te geven en nieuwe mogelijkheden te laten zien, kan je het onderbewustzijn nieuwe patronen op laten bouwen. En dan kan het zomaar zo zijn dat iemand die eerst een bepaald patroon liet zien, zich dat patroon, na een hypnose, niet eens meer kan herinneren. Dit is dus werkelijk gebeurd! De cliënt weet dan niet eens meer dat hij met een bepaald probleem langs was gekomen. Zo ver kan het gaan.

Voor mij is Ericksoniaanse hypnose een prachtig middel geweest om met mensen te werken. Maar iemand heeft altijd een therapeut nodig, of iemand die Ericksoniaanse therapie kan toepassen, om veranderingen aan te brengen. Je bent dus altijd afhankelijk van een andere persoon. Daarom ben ik verder gaan kijken welke mogelijkheden er nog meer bestaan. Ik geloof niet zozeer in het altijd maar afhankelijk zijn van iemand anders als jij iets wil veranderen.

Ericksoniaanse hypnoseEricksoniaanse hypnose kent ook zelfhypnose. Dat is erg leuk om te leren, maar vergt nog steeds veel tijd. Het is vooral reactief omdat je jezelf in onder hypnose brengt NADAT je een probleem ervaart. Het voorkomt dus geen problemen en het helpt je ook niet om IN het moment adequaat te reageren.

Ericksoniaanse hypnose en mijn I AM

Voor mij was Ericksoniaanse hypnose een openbaring en ik gebruik het soms nog steeds. Als ik in mijn I AM ben, mijn hogere level van bewustzijn, terwijl ik met iemand aan het werk ben en er zou tegen mij gezegd worden dat ik Ericksoniaanse hypnose toe zou moeten passen, dan zou ik dat doen. En als ik voel dat iemand veel aan zelfhypnose zou hebben, dan zou ik hem dat leren. Maar ik maak daarbij altijd gebruik van mijn I AM, mijn hogere bewustzijn, dat jij ook in jou hebt. En vanuit dat niveau van bewustzijn kan alles wat wij in ons hebben gebruikt worden voor heling en genezing. Of om je te helpen anders te functioneren, je beter te voelen of anders te handelen in een bepaalde situatie. En dan hou ik er ook heel erg van als dat ín het moment kan. Je hoeft jezelf er dus niet voor in trance te brengen. Je kan gewoon contact maken met jouw I AM TERWIJL je werkt, TERWIJL je een conflict hebt, ALS je inspiratie of hulp nodig hebt.

Dus, als je met mij gaat werken, kun je Ericksoniaanse Hypnose best tegen komen. Ik zal er zeker principes van gebruiken. En kan je er dingen over leren. Maar altijd vanuit jóuw I AM. Zodat jij in contact komt met jouw hogere wijsheid, die we allemaal hebben, om van daaruit jouw hele zijn te begeleiden. En te helpen.

Vond je mijn blog interessant? Meld je dan om direct your I AM “inlogcode” te ontvangen: