Waarom vinden we het zo moeilijk om de leiding te geven aan ons Ware Zelf (God)? In dit blog duiken we dieper in de redenen waarom loslaten zo moeilijk voelt, maar hoe we de sprong om de leiding te geven aan ons Ware Zelf echt gewoon kunnen nemen: let go, let God.
‘This is your captain speaking…’
Stel je eens voor: je zit in een vliegtuig, 10.000 meter boven de grond. De stewardess kondigt aan dat de piloot even pauze neemt en dat jij, met je jarenlange ervaring in Flight Simulator, de controle overneemt. Je hebt nul vliegervaring in het echte leven, maar ach, hoeveel moeilijker kan het zijn? Dit scenario lijkt absurd en lachwekkend, maar is het werkelijk zoveel anders dan ons dagelijks leven, waarin we koste wat het kost de touwtjes in handen willen houden, ondanks dat we diep van binnen weten dat we niet alles kunnen controleren?
Het lijkt wellicht moeilijk om de leiding te geven aan ons Ware Zelf, of God, omdat we vastzitten in een cyclus van controle, angst en ego. Als je eenmaal weet dat er een Ware Zelf in je aanwezig is, dan kan je die patronen omzetten. Niet door daar zelf actief mee aan de slag te gaan. Maar door je aandacht te focussen op dat Ware Zelf, waardoor je een diep gevoel van vrede en vertrouwen gaat ervaren dat zichzelf vervolgens vertaalt in je denken, voelen en handelen. Het gemak waarmee dit gaat, zal je verbazen. En zo kan je ontdekken dat je niet alles zelf hoeft te doen, dat dingen zich vanzelf mogen oplossen en dat we gesteund worden door een innerlijke wijsheid, een Hogere Kracht die ín ons zit.
Het controlebeest in ons
Laten we eerlijk zijn: we houden van controle. We plannen onze dagen minutieus, houden strakke schema’s aan en raken in paniek als iemand ons onverwacht belt om te vragen of we zin hebben om vanavond af te spreken. ‘Vanavond? Maar ik heb mijn pyjama al klaargelegd!‘ We zijn meesters in het beheersen van ons leven, of althans, dat denken we.
Deze drang naar controle komt voort uit een diepgeworteld verlangen naar veiligheid. We denken dat als we alles kunnen voorspellen en regelen, we onaangename verrassingen kunnen voorkomen. Helaas, het leven heeft vaak andere plannen. Je kunt een paraplu meenemen om regen te voorkomen, maar soms eindig je alsnog in een stortbui zonder schuilplaats in zicht.
Het punt is, we zoeken houvast in controle, maar dit is vaak een illusie. We creëren een schijnwereld waarin we geloven dat we alle antwoorden hebben, maar daar is onze ‘menselijke mind’ helemaal niet toe in staat. Zeker als je je realiseert dat wordt gesteld dat we ons slechts 0,00054% bewust zijn, versus 99,9995% onderbewust en onbewust. Dus alle antwoorden….? Not really.
Angst voor het onbekende
Dan is er nog de angst. De angst voor het onbekende en voor verandering. Verandering kan aanvoelen als een enge achtbaanrit: je weet niet wat er komt en je hebt geen idee hoe je erop zult reageren. Loslaten betekent dat we onszelf kwetsbaar opstellen en toegeven dat we niet altijd de touwtjes in handen hebben. Dit kan ons een gevoel van machteloosheid geven en laten we eerlijk zijn, niemand houdt van machteloosheid. Het is als het kijken naar een horrorfilm en hopen dat de hoofdrolspeler eindelijk eens luistert naar de muziek en niet de donkere kelder ingaat.
Onze angst voor het onbekende is vaak irrationeel, maar toch sterk aanwezig. We vrezen het verlies van controle omdat het ons dwingt te erkennen dat we niet alles kunnen bedenken of beheersen. Dit kan ons het gevoel geven dat we in een bodemloze put vallen zonder enig houvast.
Het ego als strenge leidinggevende
En dan is er nog het ego, het ‘onechte ik’. Die kleine, luidruchtige stem in ons hoofd die ons vertelt dat we alles zelf moeten doen en dat afhankelijkheid een teken van zwakte is. Het ego houdt vast aan het bekende, zelfs als dat ons belemmert, omdat het bang is voor wat er kan gebeuren als we de controle uit handen geven.
Het ego is als een strenge leidinggevende die nooit tevreden is en altijd meer van ons eist. Het wil ons doen geloven dat we alleen succesvol kunnen zijn als we alles zelf regelen en niemand anders vertrouwen. Dit creëert een vicieuze cirkel van stress en uitputting, omdat we proberen aan onrealistische verwachtingen te voldoen.
Maar wat als we dat ‘onechte ik’ een dag (of liever nog: elke dag) vrijaf geven? Wat als we het durven toe te geven dat we niet alles alleen kunnen of hoeven en dat het oké is om hulp te vragen? Wat als we leren voelen dat die hulpbron altijd aanwezig is en dat die IN ons zit? Dit is het moment waarop we kunnen loslaten en de leiding kunnen overdragen aan ons Ware Zelf, aan God.
Gebrek aan vertrouwen
Vertrouwen in ons Ware Zelf, in God, betekent dat we moeten geloven in iets dat we niet altijd kunnen zien of bewijzen. Dit vereist een sprong in het diepe, een geloof dat alles goed zal komen, zelfs als het pad onzeker lijkt.
Vertrouwen is als het hebben van een onzichtbare parachute: je ziet hem niet, maar je moet erop vertrouwen dat hij opent wanneer je springt. Het lijkt wellicht niet makkelijk om dit vertrouwen te ontwikkelen, vooral niet in een wereld die ons constant vertelt dat we alles zelf moeten doen.
We zijn opgegroeid in een cultuur die individualisme en zelfredzaamheid hoog in het vaandel draagt. Ons wordt geleerd dat afhankelijkheid zwak is en dat we altijd moeten streven naar onafhankelijkheid. Maar ware kracht ligt in het kunnen vertrouwen op onze innerlijke Wijsheid, ons Ware Zelf, die alles kent, alles weet, alles ziet, en het durven loslaten van de controle.
Loslaten: het begin van innerlijke rust en vrede
Door deze ogenschijnlijke uitdaging aan te gaan en te leren loslaten, kunnen we uiteindelijk een dieper gevoel van vrede, rust en vervulling vinden. We ontdekken dat ons Ware Zelf, of God, altijd aanwezig is om ons te leiden, ook – of juist – in momenten van onzekerheid. Loslaten wordt dan geen teken van zwakte, maar een krachtig bewijs van vertrouwen en overgave.
Stel je eens voor hoe bevrijdend het zou zijn om te weten dat je niet alles zelf hoeft te doen. Dat je gesteund wordt door een hogere kracht ín jou, die altijd het beste met je voorheeft. Het is alsof je eindelijk die loodzware rugzak afdoet die je al jaren met je meesleept en ontdekt dat je kunt rennen, springen en dansen zonder die last.
Praktische tip voor het loslaten
Oké, het klinkt allemaal mooi, maar hoe doen we dit in de praktijk? Hier zijn enkele tips om te beginnen met loslaten:
- Meditatie en Mindfulness: Door regelmatig te mediteren en te oefenen met je focus in je Hart te plaatsen en hem daar te houden, kun je leren je gedachten te observeren zonder erin meegezogen te worden. Dit helpt je om de controle los te laten en in het moment te leven. Onze I AM Affirmatiesessies zijn hiervoor een mooi startpunt om dit te leren.
- Dagboek schrijven: Schrijf je zorgen en angsten op. Door ze op papier te zetten, geef je ze een plek buiten jezelf en kun je ze makkelijker loslaten. Schrijf vervolgens op wat je wél wilt ervaren, bijvoorbeeld: ‘Ik kies ervoor alle angsten los te laten en te vertrouwen op mijn Innerlijke Wijsheid’. Herhaal dit gedurende de dag als mantra.
- Ademhalingsoefeningen: Adem diep in en uit, en stel je voor dat je bij elke uitademing een beetje meer van je zorgen loslaat. Zorgen MAAK je; remember?! Dus maak ze maar niet. 😉
- Vertrouw op je intuïtie: Begin je dag met de leiding over te dragen aan je Ware Zelf: ‘IK BEN in mij, kom tevoorschijn en neem de leiding over dit denken, voelen en handelen.‘ Adem in, adem uit, wacht, herhaal. Ga dan je dag in en ervaar wat er gebeurt.
- Doe prayers: Gebruik de prayers uit het boek ‘I AM – Woorden met helende kracht‘ om datgene wat veroorzaakt dat jij niet durft los te laten… los te laten! Op de achterkant van het boek staat een link naar een gratis e-cursus, waarmee je leert hoe je het boek kunt gebruiken.
- Humor: Lach om jezelf en je neiging om alles te willen controleren. Humor kan een krachtige manier zijn om spanning los te laten en het leven wat lichter te maken.
Conclusie
Het lijkt wellicht moeilijk om de leiding te geven aan ons Ware Zelf, of God, omdat we vastzitten in een cyclus van controle, angst en ego. Maar door deze patronen te herkennen en los te laten, kunnen we een dieper gevoel van vrede en vertrouwen ontwikkelen. We ontdekken dat we niet alles zelf hoeven te doen en dat we gesteund worden door een innerlijke wijsheid, een kracht die ín ons zit.
Dus de volgende keer dat je merkt dat je krampachtig de touwtjes in handen wilt houden, herinner jezelf eraan: je hoeft niet de piloot te zijn in je eigen leven. Het is oké om achterover te leunen, te vertrouwen en te genieten van de rit. Let go, let God – en ontdek de vrijheid die komt met loslaten.
wat een prachtige, krachtige meditatie. ik voel me meer en meer verbonden met de I AM SESSIES…ik heb bovendien al kleine wondertjes moge ervaren en ontvangen…net zoals deze een voor een mooie, liefdevolle begeleide meditaties….wat een waar geschenk. dankbaarheid alom 🙏❤️🔥🙏❤️🔥🙏❤️🔥
Oh, wat mooi om te lezen, Debby! Dank je wel voor je reactie. 🙏🏻
ik kon niet aanwezig zijn op moment van uitzending ;loslaten ,
ik heb begrepen dat ik de les nadien kon zien en beluisteren , maar weet niet waar of hoe ? dankjewel
Dag Beatrix, als ik het goed zie, heb je deze sessie aangeschaft. Klopt dat? Dan heb je als het goed is inloggegevens ontvangen voor onze online omgeving: https://community.iamacademy.nl/ . Als je hier inlogt, zie je in het menu een icoontje van een videocamera. Als je hier op klikt, kom je bij ‘Mijn affirmatiesessies’. Hier vind je de door jou aangeschafte sessie(s). Lukt het zo? Anders is het ’t handigst eventjes een mail te sturen naar [email protected]. Dan helpen we je van daaruit graag verder.