Het is alweer zo’n achttien jaar geleden dat ‘ie op mijn deurmat viel: Eckhart Tolle met zijn debuut, ‘De kracht van het NU’. Ik weet nog dat ik dacht: De kracht van het NU? Wat is dat nu voor een vage titel! Ik leef toch nú? Moet ik daar nú dan ook bijna tweehonderd bladzijdes over lezen?! Maar never judge a book by it’s cover, want toen wist ik nog niet wat ik nu weet. Van Eckhart Tolle, had ik ook nog nooit gehoord. Ik vond het maar een raar mannetje dat me vanaf de achterflap aanstaarde en me uitnodigde om mezelf van mijn verstand te bevrijden en mijn ‘ware zelf’ te vinden. Hiervoor zou ik de identificatie met mijn ‘onechte zelf’ moeten laten varen. Zo zou ik worden verlost van mijn psychische pijn. Iedereen die zich zou leren overgeven aan het Nu zou hierin slagen! Ik las: […Het leven is een aaneenschakeling van momenten in het Nu. Alles gebeurt in het Nu en alles vinden we in het Nu. Als we ons hiervan bewust worden, vinden we schoonheid, liefde, geluk, creativiteit…] Nu, sorry hoor! Dit ging mijn petje te boven! Met mijn fijn opgepoetste ego (opgebouwd met verhalen uit het verleden) was ik alleen maar bezig met meer en beter (de toekomst). Dat geneuzel over het ‘Nu’ vond ik daarom maar suf en oninteressant. En zo belandde Eckharts boodschap op de stapel boeken ‘nog te lezen’ en daar heeft het nog jarenlang liggen verstoffen.

De tekst gaat hieronder verder:

Snelweg naar verlichting

Net zoals iedereen wilde natuurlijk ook ik domweg gelukkig, vrij en blij zijn! En wel nú en wel direct! Alles waarvan ik instant kon genieten (en waarvoor ik dus ook niet eerst een heel boek hoefde te lezen) voldeed daar perfect aan. Hoe sneller, hoe beter. Alcohol en drugs waren daarom goed aan mij besteed. Totdat de roes zich tegen me ging keren. The short cut naar verlichting bleek een pijnlijke illusie te zijn. Ik viel in een groot zwart gat. Mijn eerste crisis was een feit en ook het moment dat ik mezelf wezenlijke vragen ging stellen en mijn zoektocht naar het leven begon. Maar ondanks die honger naar kennis, bleef Eckhart toch nog ergens tussen de ongelezen stapel boeken liggen. Wel ging ik steeds beter snappen dat het ware geluk zich in mezelf bevond, in plaats van erbuiten, wat ik zo lang had geloofd. Dat was de eerste en belangrijkste stap. Na het lezen van het boek The Presence Process (van Michael Brown) en het volgen van de negendaagse training van The Work (van Byron Katie), begreep en vóelde ik dat helemaal, maar om de een of andere reden beklijfde het nooit. De kennis in mijn leven blijvend toepassen, bleek toch een ander verhaal.

Alles en niets

Totdat ik in 2011 tijdens een workshop over de Gabriel Methode (een manier om duurzaam af te vallen) per ‘toeval’ coach en trainer Marjolijn Loderichs ontmoette. Zij vertelde me over het boek Redevoeringen over de ‘IK BEN tegenwoordigheid’ en waarom ze voelde dat dit de waarheid was. Tijdens onze eerste sessie begonnen we er mee te werken en ik voelde direct dat het klopte. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en het heeft me sindsdien niet meer losgelaten. Of het nu aan de charme van Marjolijn of aan de praktische streetwise kennis van haar I AM teachings ligt – deze combinatie heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ik me voor het eerst in mijn leven voor lange tijd en voor de volle honderd procent aan iets heb gewijd. Maar wat is dat ‘iets’ dan? De I AM ‘is’ gewoon en is dus alles en niets tegelijk. Het laat zich niet in woorden vangen. Het laat zich alleen vóelen. Ons hoofd, ons ‘verstand’ wil echter graag alles onder woorden brengen, alles analyseren en overal wat van vinden. Zo is de menselijke natuur en zo kan het verstand – het denken – overleven, met het gevolg dat de chaos blijft voortbestaan. Er is overigens niets mis met het verstand, behalve als het de overhand gaat krijgen en we ons ermee gaan identificeren. Ook Eckhart zat destijds hopeloos gevangen in zijn hoofd en wel zodanig dat hij er bijna een einde aan wilde maken. Totdat hij in een kraakhelder moment doorkreeg dat hij niet zijn ‘denken’ was, maar iets veel groters, namelijk de I AM – oftewel de conscious awareness zoals hij het noemt – en was hij van het ene moment op het andere bevrijd of wel: verlicht. Zijn boek De kracht van het NU werd hiervan het resultaat. Hiermee heeft hij velen, van jong tot oud, vertrouwder gemaakt met spiritualiteit, maar ik zeg liever: met de ware aard van het leven. Toen ik al een tijdje met de I AM werkte, trok ik het boek op een dag spontaan uit de stapel. Ineens kon ik het lezen en zijn aanwijzingen naadloos combineren met alles wat ik tot nu toe had geleerd. De prayers en de decrees waar wij bij de I AM mee werken, zijn hele werkzame tools om het ‘nu’ te ervaren. Sinds kort valt alles in mijn leven meer en meer samen. The dots are finally connecting!

Kracht van het nu - secretGeen prototype goeroe

‘Jezelf leren kennen is, van alles wat je in het leven kunt doen, de meest boeiende weg die je kunt bewandelen.’ Dat is ongeveer de belangrijkste boodschap die Eckhart voor de mensheid heeft. Een nogal lastig te verteren inzicht voor onze westerse wereld waarin de blik vooral naar buiten is gericht. Succes, geld, mooie spullen en verre reizen is waar de meesten het voor doen, toch? Maar volgens Eckhart brengt dit alles uiteindelijk geen duurzaam geluk. Hij is overigens bepaald niet het prototype ‘goeroe’. Eerder een nogal muizig typje. Maar juist door zijn onopvallende, bescheiden voorkomen met zijn twinkelende oogjes, vriendelijke gezicht is hij zeer laagdrempelig. Ook de manier waarop hij zijn wijsheid en kennis in al zijn boeken en talks naar buiten brengt is prettig eenvoudig en doorspekt met de nodige humor, waardoor hij totaal geen weerstand oproept.

Au!

Weerstand is waar de meeste mensen voortdurend onbewust onder gebukt gaan met als gevolg negativiteit, ongelukkigheid en pijn. Dat komt omdat onze drukke hoofden vol met (vaak tegenstrijdige) gedachten de leiding over ons leven hebben genomen. Weerstand is dus niets anders dan die voortdurende zogenaamde ‘innerlijke dialoog’ die voortkomt uit ons ‘kleine ikje’. En dat is het in de loop der tijd opgebouwde verdedigingsmechanisme, bedoeld om te overleven, maar dat ons nu vooral belemmert. Met andere woorden: we zijn gevormd door onze opvoeding en conditioneringen, die ons in een soort van hypnotische staat hebben gebracht. In deze staat reageert iedereen voortdurend vanuit oude pijn en angst – the painbody zoals Eckhart dit noemt – en blijven we als het ware in dezelfde groef hangen, waardoor zaken zich blijven herhalen. Dat is de reden dat we nog steeds te maken hebben met oorlogen, honger en andere ellende. Eckhart roept ons daarom massaal op tot bewustwording. Dat is het enige waar het werkelijk om draait en wat onze aarde en de mensheid kan redden.

Mindfulness

Ons verstand is ons van dienst voor vele praktische zaken, maar is dus de baas over ons geworden. Het is wat Marjolijn het I thought virus noemt en dat altijd in de dualiteit leeft van verleden en toekomst, van hier en daar en van goed en slecht. Hiermee zijn we ons volledig gaan identificeren. Het wil ons doen geloven dat we afgescheiden zijn en is daarom altijd op zoek naar macht en tweestrijd. ‘Is het niet ongelofelijk,’ grapt Eckhart in één van zijn vele talks op YouTube ‘dat eigenlijk al mijn boeken en lessen altijd maar over hetzelfde gaan, namelijk ons ‘kleine zelf’ versus ons ‘Hogere Zelf.’ Wat dat betreft is het ook weer dezelfde boodschap als die van Esther Hicks. Zij heeft het over ons ‘inner being’ of ‘Source’. Inner Being, Source, het Nu, de I AM…Al deze benamingen verwijzen allemaal naar hetzelfde. Kennelijk is het écht nodig, want door de vele verschillende manieren van het onderwerp aan te vliegen wordt mijn inzicht alsmaar versterkt: wanneer je volledig aanwezig bent, zijn er geen drukke gedachten en kunnen pijn en negativiteit onmogelijk overleven. Waarom wordt ons dit op school niet al van jongs af aan geleerd? Het zou een hoop ellende besparen. De kennis van Eckhart zou je met het über populaire mindfulness kunnen vergelijken, maar zelf noemt hij het zeker niet zo. Het is volgens hem een verkeerde benaming. ‘Our minds are full already’ benadrukt hij. We moeten juist naar binnen – letterlijk in ons lichaam – en weer gaan voelen. Zo simpel is het. Helaas maken wij de dingen het liefst ingewikkeld. Een typische neiging van ons ‘kleine ikje’. Die vindt dit verhaal sowieso onzin. Voor persoonlijke groei moet je daarom niet bij de I AM Academy zijn, hier leer je juist je persoonlijkheid af te breken. Het is overigens niet nodig om je ego volledig om zeep te helpen. Dat kan ook helemaal niet. Maar door je er bewust van te worden, kun je het wel de plek toebedelen waar hij (of zij) hoort. Namelijk op de achtergrond. Wanneer je bewustzijn groeit, zullen gedachten, emoties en oordelen steeds minder grip op je hebben. Hierdoor kun je kiezen voor een andere respons. Het is dus echt zo dat een betere wereld bij jezelf begint.

Reactiviteit versus creativiteit

Het leven is namelijk niet bedoeld om ons geluk te schenken, maar om ons bewust te maken. Want uitdagingen zullen er altijd zijn, maar als je ze anders ervaart, reageer je anders. Steeds minder vaak zie ik problemen als onoverkomelijk – waardoor ik lijd – maar als obstakels op mijn weg, waar ik over, om of doorheen kan stappen en niet meer te reageren vanuit reactiviteit. Want dat is waardoor we de plank voortdurend misslaan, waarom we ellende en ongeluk ervaren. Door bewust waar te nemen, mezelf te beheersen en vanuit een andere impuls te reageren reageer ik nu vaker vanuit creativiteit. Reactiviteit versus creativiteit. Het zijn dezelfde letters, maar staan voor een wereld van verschil. Het verschil van slachtoffer en creator. Of zoals ik van Marjolijn leerde: ‘Het is vóór je verlichting houthakken en water halen en ná je verlichting houthakken en water halen.’ Het leven zelf verandert namelijk niet, alleen maar de manier waarop jij het ervaart en ermee omgaat. Iedere keer wanneer ik weerstand voel, weet ik dat ik niet in verbinding ben met het ‘nu’ – niet in verbinding met mijn I AM Presence. In plaats van te balen van mijn slechte gevoel of in een verhaal te geraken, besef ik nu dat het een wake-up call is, een healing signal en heb ik inmiddels een toolbox vol om dit gevoel te helen. Het niet meer met alcohol, drugs of wat dan ook te fiksen. Zo ben ik het leven ineens als een soort spannend spel gaan zien, waarin alles wat zich voordoet bedoeld is om de verbinding met mijn Hogere Zelf- mijn I AM Presence – te verbeteren. Voor het eerst dat ik het nu werkelijk een beetje snap en tegelijk laat het zich niet ‘snappen’, want het is meer een gevoel. Een gevoel van rust en ruimte, wanneer ik me niet door mijn denken laat meeslepen. Maar net zoals met alles is het wel een kwestie van oefenen. Het is een totale inside job, fulltime en het leven zelf is de beste leerschool. En ook nog eens gratis en voor niets.

Van leegte naar ruimte

Vroeger was ik me niet bewust van de leegte die ik in mezelf ervoer. Het vertaalde zich in een gevoel van voortdurende weerstand en ontkenning. Vluchten was de enige optie. Vluchten in drama en kortstondig plezier. Met dat laatste is op z’n tijd natuurlijk niks mis, maar wel als het een overlevingsmechanisme wordt. Dan loopt het niet goed met je af. Door het werken met de I AM leerde ik wie ik werkelijk ben: die licht tintelende energie die ik in mijn lichaam kan voelen stromen. In de ruimtelijke stilte waar geen enkele chaos heerst, maar alleen vrede, rust en harmonie. Dit zijn natuurlijk maar woorden, toch kan ik de betekenis ervan steeds vaker wezenlijk voelen. Het is het heerlijkste gevoel dat er is. Daar kunnen geen drank, drugs of wat dan ook tegenop! Die ruimte in je hoofd en hart ervaren – en dus geen innerlijke dialoog – is wat met ‘volmaaktheid’ wordt bedoeld. In tegenstelling tot wat de mens doorgaans onder perfectie verstaat. Het ervaren van de ruimte in jezelf – daar waar alles zich afspeelt – is het begin van je geestelijke ‘ontwaken’. Zonder dat besef kun je naar geluk zoeken tot je een ons weegt, maar zul je het nooit vinden.

De dans van het doen

Het gaat dus alleen maar om bewust ZIJN. Want dat is wat we werkelijk zijn, wat er altijd al was en nooit verloren zal gaan. Energie gaat namelijk nooit verloren, enkel de vorm. We zitten allemaal in dezelfde schuit, in dezelfde grote oceaan van bewustzijn. En de golven zijn onze verschillende levens. Die komen en gaan. De vergissing is dat we denken een druppel te zijn en dat we die illusie – koste wat het kost – in stand moeten houden. Die diepe overtuiging vormde ook de basis van al mijn geploeter. Dat heb ik eindelijk leren inzien. Er is geen afscheiding. En dat besef vraagt om voortdurende oefening die ik net zo lang zal voortzetten tot ik volledig onbewust bewust BEN, aangezien ik het al BEN! Het is zo simpel dat je het bijna niet zou snappen. Ons hoofd maakt het liever gecompliceerd. Soms voel ik daarom nog weerstand. Bijvoorbeeld wanneer ik een artikel ‘moet’ schrijven. Het woord ‘moeten’ alleen al zorgt daarvoor, maar ook het geniepige geloof dat ik een afzonderlijke druppel ben, waardoor ik waardering nodig heb om mijn speciale druppel-imago in stand te houden. Die druppelkracht is mega krachtig en kan hele rotsen uithollen. Deze vertelt me dat ik ‘de beste blog ooit’ moet schrijven. Dus is het niet zo verwonderlijk dat dit voor spanning zorgt. Want die blog bestaat uiteraard niet. De enige blog die bestaat is de blog die ik NU schrijf en die jij NU leest en die ik op ontelbare manieren had kunnen schrijven. Het gaat dus niet om het resultaat, maar om het doen. In verbinding, in vertrouwen, zonder aandacht voor alle ruis in mijn hoofd. In divine right order and timing, zoals de prayers ons leren. Dan bevind ik me in de flow – de stroom van het leven – en doe ik NU wat ik doe. Niets meer en niets minder. En laat dat nu vólmaakt de bedoeling zijn. I rest my case.

www.roxanecatz.nl

Wil jij ook in contact komen met jouw I AM? Maak gebruik van ochtendmeditaties. Schrijf je nu in en ontvang direct 5-daagse mini meditatiecurus.